Αρχική Η επιχείρηση Επικοινωνία Χονδρική Τροφίμων Χονδρική Βοτάνων Τσουνατόλαδο Τσουνατόλαδο - ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ     English

Κρητική μεσογειακή διατροφή

Get Adobe Flash player

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τα λιπαρά του ελαιόλαδου περιέχουν περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι φιλικά για τον οργανισμό και την υγεία, σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του οργανισμού.

 

Διαχωρισμός των ελαίων


Για τον διαχωρισμό του λαδιού από τα φυτικά υγρά χρησιμοποιούνται φυγοκεντρικοί διαχωριστές όπου οι εσωτερικοί δίσκοι περιστρέφονται γύρω από τον κατακόρυφο άξονα με ταχύτητα περιστροφής 6.000-7.000 στροφές. Ξεχωρίζοντας το λάδι από τα υπόλοιπα φυτικά υγρά. Σαν αποτέλεσμα όμως έχει να αναπτύσσεται θερμοκρασία 27-30ο δηλαδή βγαίνει το λάδι προτηγανισμένο.

Η διαχώριση του λαδιού που προέρχεται από παλιά πιεστήρια γινότανε στις δεξαμενές όπου το λάδι όντας ελαφρότερο από το νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια και μαζεύεται με ειδικό δοχείο, χωρίς να καταστρέφονται καθόλου τα ιχνοστοιχεία του.

 

Ελαιόλαδο στην υγεία του ανθρώπου

  • Μείωση συγκέντρωσης γαστρικών υγρών
  • Θεραπευτική δράση του έλκους δωδεκαδακτύλου
  • Προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του ύπατος
  • Ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη
  • Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Προστατεύει το δέρμα από την ακτινοβολία
  • Παρουσιάζει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον περιορισμό παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Κρήτη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή του ποιοτικότερου ελαιόκαρπου (φρούτου του ελαιόδεντρου) της Ελλάδας.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το λάδι

  • Η ποικιλία της ελιάς
  • Η ωριμότητα της ελιάς
  • Η τοποθεσία και το είδος του χώματος που καλλιεργείται
  • Οι καιρικές συνθήκες που καλλιεργείται και αναπτύσσεται η ελιά
  • Η εποχή και ο τρόπος συγκομιδής του καρπού
  • Το διάστημα που ακολουθεί από την συγκομιδή μέχρι τη παραγωγή του λαδιού
  • Τον τρόπο παραγωγής του ελαιόλαδου
  • Τις τεχνικές αποθήκευσης , συσκευασίας και μεταφοράς του ελαιόλαδου